Bilekte Ağrı ve Güçsüzlük Neden Olur? Hangi Doktora Gidilir?
Bilekte ağrı ve güçsüzlük kemik problemleri, doku hasarları ve iltihaplı romatizma sonucunda ortaya çıkabilen vücudun verdiği bir tepkidir.
Bileklerde başka çeşitli nedenlerden dolayı da ağrı ve güçsüzlük meydana gelebilmektedir.
Şimdi gelin, bilekte ağrı ve güçsüzlük nedenleri ve tedavisi ile ilgili tüm detayları inceleyelim.
Bilekte ağrı ve güçsüzlük meydana gelmesinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Söz konusu nedenleri genel olarak aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür.
Karpal Tünel Sendromu
Bilek ağrısının yaygın bir nedeni karpal tünel sendromudur.
Avucunuzun içinde, bileğinizde, başparmağınızda veya parmaklarınızda ağrı, yanma, uyuşma veya karıncalanma hissedebilirsiniz.
Başparmak kası zayıflayabilir ve bir şeyleri kavramayı zorlaştırabilir. Ağrı dirseğe kadar yayılabilmektedir.
Karpal tünel sendromu, median sinirin iltihaplanma nedeniyle bilekte sıkışması durumunda ortaya çıkar. Bu, bilekte elin bölümlerine duyu ve hareket sağlayan sinirdir.
Aşağıdaki durumlarda şişme meydana gelebilir.
- Bilgisayar klavyesinde yazı yazmak,
- Bilgisayar faresi kullanmak,
- Raketbol veya hentbol oynamak,
- Dikiş dikmek, resim yapmak, yazı yazmak veya titreşimli bir alet kullanmak gibi tekrarlayan bilek hareketleri bilek ağrısını tetikleyebilir.
Hamile, menopoz veya aşırı kilo bileklerde ağrı ve güçsüzlüğün bir diğer nedenidir.
Diyabet, PMS, tiroid yetmezliği veya romatoid artrit hastası olan kişilerde de bilekte ağrı ve güçsüzlük meydana gelebilmektedir.
Yaralanma
Bilekte meydana gelen ağrı ve güçsüzlüğün eşlik ettiği ağrı genellikle bir yaralanma belirtisidir.
Olası bir kemik kırığının belirtileri arasında bilekte şekil bozuklukları, eli veya parmağı hareket ettirememe yer almaktadır.
Bilekte kıkırdak yaralanmaları da olabilmektedir.
Diğer yaygın yaralanmalar arasında burkulma , kas gerilmesi , tendinit ve bursit bulunmaktadır.
Artrit
Artrit bileklerde şişme, sertlik ve ağrıya neden olabilmektedir. Birçok artrit türü vardır. Bunlar;
- Osteoartrit eklemlerde kireçlenme oluşmaktadır.
- Romatoid artrit iltihaplanma rahatsızlığıdır. Genellikle her iki bileği etkilemektedir.
- Psoriatik artrit sedef hastalığıyla birlikte eklemlerde ağrıya neden olur.
- Enfeksiyöz artrit tıbbi bir acil durumdur. Enfeksiyon belirtileri, bilekte kızarıklık ve sıcaklık, 37,7ºC’nin üzerinde ateş ve yakın zamanda geçirilen hastalığı içermektedir.
Gut
Vücut bir atık ürün olan çok fazla ürik asit ürettiğinde ortaya çıkar. Bu, idrarla atılmak yerine eklemlerde kristaller oluşturur.
Gut sonucunda bileklerde meydana gelen kristal oluşumlarının belirtileri ağrı ve güçsüzlük olarak hissedilmektedir.
Pseudogout
Eklemlerde kalsiyum biriktiğinde ağrı, kızarıklık ve şişmeye neden olduğunda ortaya çıkar. Bilekler ve dizler daha sık etkilenmektedir.
Bilekteki Ağrı ve Güçsüzlük İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?
Günlük yaşam sırasında en çok kullanılan organ uzuvlarından bir tanesi bileklerdir. Bileklerin yoğun bir şekilde kullanılması sonucunda bileklerde ağrı ve güçsüzlük meydana gelebilmektedir. Bu durumda söz konusu ağrıların etkilerinin ortadan kaldırılması için doktora başvurulması gerekmektedir.
Bilekte ağrı ve güçsüzlük için hastaların ortopedi doktoruna gitmeleri gerekmektedir.
Yapılan çeşitli tetkikler sonucunda ağrıların ortadan kaldırılması mümkündür.
El Bilek Ağrısı Nasıl Geçer?
Bilek ağrılarının tedavisinin en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için öncelikle ağrının altında yatan nedenin anlaşılması gerekmektedir. Bu ağrıların nedeninin teşhis edilmesi için öncelikle bireylerin ortopedi doktoruna görünmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda tedaviler başlayacaktır.
Hafif el ve bilek ağrıları için doktora gitmeden önce şunları yapabilirsiniz.
- Ağrı veya şişlik için nemli bir beze sarılmış soğuk kompres veya buz kullanın. Ağrılı bölgeye 20 dakika boyunca uygulayın. Soğuk uygulamayı ilk gün 4 kez ve ardından gerektiği kadar tekrarlayın.
- Ağrı 2 günden fazla sürerse ağrıyan bölgeye ısı uygulamalısınız. Sıcak kompres, ısıtma yastığı veya sıcak suyla nemlendirilmiş bir bez uygulayın. Bunu 10 dakika ve sonra gerektiği gibi yapın.
- Bilekte sertlik için sıcak suyla banyo veya duş almak Bir başka çözümdür. Ağrıyan bölgeyi sıcak suya koyun. Suyun fazla sıcak olması yanıklara neden olabilmektedir.
Bazı durumlarda bilekte ağrı kalp krizinin habercisi olabilmektedir. Bu nedenle geçmeyen bilek ağrıları için mutlaka bir ortopedi doktoruna görünmelisiniz.