Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir? Neden Olur?
Halk arasında böbrek iltihabı olarak da bilinen böbrek enfeksiyonu; herediter, multisistemik, ilaç veya enfeksiyon temelli bir problemdir. Bunların yanı sıra, herhangi bir neden olmaksızın vücudun savunma sisteminin zayıf düşmesi sonrasında görülen hastalıklara da verilen isimdir.
Böbrek enfeksiyonu nedenleri ve belirtileri çok çeşitlidir. Böbrek iltihapları tedavi edilmediğinde daha büyük problemlere yol açmaktadır. Bu nedenle böbreklerde görülen herhangi bir rahatsızlığın giderilmesi adına, nedenleri iyice araştırılmalıdır. Ayrıca belirtilerin titiz bir şekilde takip edilmesi gerekliliği vardır.
Böbrek iltihabı bir ya da her iki böbrekte birden görülebilmektedir. Boşaltım sisteminin önemli bir parçası olan böbreklerde görülen bu sorunu gidermek adına öncelikli olarak iltihabın belirtilerini net bir şekilde saptamak gerekir.
Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Böbreklerde görülen enfeksiyonun belirtileri dikkate alındığında pek çok durumdan söz etmek olasıdır. Her bir belirti hastalığın saptanmasını kolaylaştırdığı gibi hastaların hekime başvurma sürecini de gerektirmektedir. Aşağıdaki belirtilerin tek başına ya da birlikte gözlemlenmesi halinde uzman hekimden destek alınmalıdır.
- İdrar yapma esnasında yanma ve ağrı hissinin ortaya çıkması,
- Sürekli idrara çıkma isteğinin olması,
- İdrarda kan ve kötü kokuların görülmesi,
- Kasık ve göbek altı bölgesinde ağrıların oluşması,
- Sırt bölgesinin, böbreklerin bulunduğu kısımda ağrıların ortaya çıkması,
- Mide bulantıları ve kusmalar,
- Yüksek ateş, üşüme ve titreme görülmesi.
Her bir belirti böbrek enfeksiyonu için bir gösterge olsa da bu belirtilerin farklı hastalıkların da belirtisi olabileceği göz ardı edilmemelidir.
Böbrek Enfeksiyonu Neden Olur?
Böbreklerde görülen iltihap alt üriner sistemi oluşturan mesane ve üretradaki problemlerin böbreklere ilerlemesiyle ortaya çıkmaktadır. Buna ek olarak genital bölgedeki enfeksiyonların da yayılarak böbreklere ulaşması sonucunda iltihaplanmanın meydana gelmesi mümkündür. Nedenleri ve ortaya çıkma şekilleri çok farklı olabilen böbrek iltihaplarından uzak durmak adına kişisel bakıma ve hijyene önem vermek gerekir.
Böbreklerde iltihaplanma genellikle kadınlarda yaygın olan genital bölge iltihaplarının bir sonucu olarak saptanmaktadır. Öte yandan doğuştan böbrek sorunları olan ya da az su tüketen kimselerde de böbrek enfeksiyonlarının görülmesi muhtemeldir.
Böbrek iltihaplarının önemli bir kısmı alt idrar yollarında başlayarak böbreklere kadar yayılmaktadır. Tedavinin geciktirilmesinden kaynaklanan bu durumu dikkate almalısınız. Bu çerçevede sorunun daha da büyümesinin önüne geçmek en doğrusu olacaktır.
Böbrek bakterilerinin neden olduğu bu enfeksiyonlanmaya karşı tedavi yöntemlerinin de çok değerli olduğundan söz etmek gerekir.
Böbrek Enfeksiyonunun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Böbreklerinizde ciddi problemlere yol açma potansiyeli bulunan iltihaba karşı en etkili tedavi hekim önerisiyle kullanılacak olan ilaçlardır. Bu ilaçların yanı sıra bitkisel ilaçların kullanılması da tedavi konusunda yardımcı olacaktır.
Böbrek iltihabını ortadan kaldırmak adına farklı seçenekler vardır. En ideal yöntemlerden bir tanesi hiç şüphesiz sıvı tüketimini arttırmak olacaktır. Su tüketimine ek olarak turna yemişi, yaban mersini ve C vitamini içeren besinlerin de böbrek enfeksiyonlarına karşı önemli birer tedavi seçeneği olduğunu ifade etmek gerekir. Tercih edilen besinlerle bakterilerin idrar yolları epiteline bağlanması engellenerek, daha sağlıklı böbreklerin varlığı desteklenmektedir.