Çene Titremesi Neden Olur? Nasıl Geçer?
Çene titremesi, kaslarının istemsiz kasılması nedeniyle görülmektedir. Bu durum ağız hareketlerinde zorluk yaşanmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra konuşma esnasında da olumsuzluklara neden olması, çene titremesinin mutlaka tedavi edilmesini gerektirir.
Çene Titremesi Neden Olur?
Çene titremesi farklı nedenlere bağlı olarak görülmektedir. Ancak ciddi sağlık sorunlarına işaret eden durumlardandır. Yaygın olarak stres kaynaklı şekillense de kasların istemsiz kasılmasına neden olan farklı nedenleri de bulunmaktadır.
Yaşlılarda görülen çene titremesinin nörolojik ve fiziksel olarak çeşitli nedenlere dayandığından söz etmek olasıdır. Sinir sistemi hastalıklarının yanı sıra kas ve iskelet sisteminde görülen problemler çene titremesinin görülmesinde önemli bir etkendir.
Çene titremesine neden olan yaygın sorunlar şu şekildedir.
- Parkinson
- Multiple skleroz
- Beyin felci
- Travmatik beyin kanaması
- Nörolojik sorunlar
- Beyin tümörleri
- Tremorlu hareket bozuklukları
- Kas distrofisi
Çenede meydana gelen titremelerin önemli bir kısmı stres ve anksiyete gibi nedenlere dayanmaktadır. Stresi ve kaygıyı azaltarak çene titremelerini gidermek mümkün olsa da profesyonel destek almadan bunu yapmak pek mümkün değildir.
Çene Titremesi Nasıl Geçer?
Çene titremeleri hastalık kaynaklı meydana gelmiyorsa, kısa süren ve kendiliğinden geçen bir problem olarak kabul görmektedir. Fakat bazı bireylerde çene titremesinin kronikleşmesi de mümkündür. Bu tür durumlarda titremenin geçmediği görülmektedir. Aşağıda sıralanan tekniklerin tercih edilmesiyle psikolojik faktörlere dayanan çene titremelerinden kurutabilirsiniz.
Yoga, meditasyon ve derin nefes alma gibi stres yönetimi teknikleri yaşamınızı doğrudan etkileyen stresi azaltmanıza yardımcı olmaktadır. Zihninizi berraklaştırmak adına kullanacağınız bu yöntemin sağlayacağı sakinlikle çenenizin kasılmasını önleyebilirsiniz.
Düzenli egzersizler vücudunuzun ihtiyaç duyduğu pek çok hormonun salgılanmasına yardımcıdır. Bu çerçevede vücudun rahatlaması ve kasılmaların tamamen ortadan kalkması mümkündür. Daha derin ve kaliteli uykuya da olanak tanıyan egzersizler sayesinde çenedeki titremeler oldukça azalmaktadır.
Alt çene titremesi ile mücadele etmenin önemli yöntemlerinden bir tanesi de düzenli ve dengeli beslenmektir. Bu bağlamda diyetinizde abur cubur gibi gıdalara yer vermediğiniz sürece sonuç sizi tam anlamıyla memnun edecektir.
Çenede Oluşan Titreme için Hangi Doktora Gidilir?
Çene titremesinin bir sağlık sorunundan kaynaklanması halinde titremeye yönelik başvurulacak uzman, hastalığı tedavi eden birimden olmalıdır. Bu nedenle çene şikayetinizde başvurulması gereken doktor nörolog ya da kulak burun boğazdır. Ancak bazı durumlarda çene titremesi, ağız bölgesindeki problemler nedeniyle oluşmaktadır. Bu durumda diş hekimi veya fizyoterapiste gitmeniz gerekmektedir.