Darbe Sonucu Göz Morarması Nasıl Geçer?
Göz yaralanmaları morlukları, delinmeleri ve çizikleri içerir. Kazalar, kimyasallara maruz kalma veya gözdeki yabancı cisimlerden kaynaklanabilirler. Göz yaralanmanız varsa hemen bir göz doktoruna görünmeniz gerekmektedir. Bazı göz yaralanmaları istirahat ve evde tedavilerle iyileşir. Ancak, bazı göz morarmaları ise ciddi göz hasarına ve görme kaybına neden olmaktadır.
Göz morarması göze veya çevresindeki dokuya alınan bir darbe, göz kararmasına neden olur. Göz çevresi morarmış, şişmiş ve ağrılıdır. Meydana gelen morarma ve şişlik görmeyi engelleyebilir.
Göz Morarmasının Etkileri Nelerdir?
Göz morarmaları sonucunda oluşan bazı durumlar vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.
Ağrı ve Şişlik: Gözü açmaya, kapatmaya veya hareket ettirmeye çalıştığınızda gözünüz ağrıyabilir. Göz dokunmaya duyarlı olabilmektedir. Şişlik göz küresini, göz kapağını veya tüm yüzü etkilemektedir.
Görüş Değişiklikleri: Kayan siyah noktalar veya ışık parlamaları görebilirsiniz. Gözde uçuşan cisimlere ek olarak, bulanık veya çift görme ve diğer görme problemlerini fark edebilirsiniz.
Göz Hareketi İle İlgili Sorunlar: Gözlerinizi kolayca hareket ettiremeyebilirsiniz. Bir göz diğerinden bağımsız olarak hareket edebilir.
Göz görünümündeki değişiklikler: Göz çarpık görünebilir (şaşılık). Gözler farklı boyutlarda veya alışılmadık derecede büyük veya küçük olabilir.
Kanama: Gözün beyaz kısmı parlak kırmızı görünebilir. Bir kırmızı göz, göz yaralanması veya diğer bazı sağlık sorunları işareti olabilmektedir. Gözlerde ki morluğu geçirmeden önce tedaviye karar verilmesi gerekir. Bu noktada aşağıdakilere mutlaka dikkat edilmesi gerekir.
- Gözlerinizi şişlik, kızarıklık, morarma, kanama veya hassasiyet açısından kontrol edin.
- Gözlerinizin nasıl kasıldığını (büyüdüğünü veya küçüldüğünü) ve gözlerinizin nasıl hareket ettiğini değerlendirin.
- Göz kürenizdeki ve gözünüzü çevreleyen kemik ve kaslardaki anormallikleri hissedin.
- Gözünüzde yabancı bir cisim olup olmadığına bakın.
- Göz muayenesi sırasında görüşünüzü test edin. Göz bebeklerinizi genişletin ve gözünüzün içine bakmak için özel ekipman kullanın.
Yaralanma türüne bağlı olarak doktor çeşitli röntgenler talep edebilmektedir. X ışınları, ultrasonlar, BT veya MRI taramaları, sağlayıcınızın kırıkları ve diğer yumuşak doku yaralanmalarını değerlendirmesine olanak tanır. Görüntüleme çalışmaları, gözünüzün ve göz bölgesindeki kemik ve dokuların ayrıntılı resimlerini üretir.
Gözde Darbe Sonucu Şişlik Nasıl Geçer?
Gözde darbe sonucunda şişlik ve morluk meydana gelmektedir. Söz konusu şişlik ve morluğun ortadan kaldırılması için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemleri aşağıdaki gibi inceleyebiliriz.
Küçük göz yaralanmaları için tedavi şunları içermektedir:
Soğuk Kompres
Buz paketleri şişliği azaltır ve ağrıyı hafifletir. Bir buz kalıbını morluk ve şişlik olan bölgeye koyabilirsiniz. Ancak buz kalıbını olduğu gibi göze uygulamamalısınız. Buzun gözünüze yapışmasına neden olabilirsiniz. Bu kapsamda bir koruyucu yardımı ile soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
Göz Yıkama
Kimyasalları ve diğer tahriş edici maddeleri yaklaşık 15 dakika temiz suyla yıkayın. Temiz su ile yıkamak göz sorunlarını en aza indirmenizi sağlayacak önemli yöntemler arasında yer almaktadır. Gözünüzde ki mikrobun ortadan kaldırılmasına da yardımcı olmaktadır.
Göz Damlaları
Sağlayıcınız, gözünüzün iyileşmesine yardımcı olmak için göz damlası reçete edebilmektedir. Göz damlaları gözün içerisinde ki kanlanma ve morarmaları da geçirir. Özellikle gözde acı olması durumunda göz damlalarının önemi çok büyüktür.
Göz Bandı
Gözünüzü kapatarak, iyileşirken dinlenmesine izin vermelisiniz. Gözlerde ki morlukların kısa sürede geçmesini sağlamak için gözlerinizi uzun süre dinlendirmelisiniz. Bu sayede dinlenen gözlerinizde çok daha kısa bir sürede iyileşme gerçekleşmektedir.
Göz Morarması Kaç Günde Geçer?
Gözlerde meydana gelen morarma ve şişliklerin kaç gün içerisinde geçeceği bireylerin en fazla merak ettiği konudur. Darbe sonucunda meydana gelen göz morarmalarının geçeceği süre ile ilgili net bir bilgi vermek mümkün değildir. Çünkü söz konusu morlukların iyileşme süresi, morluğun derecesine göre değişmektedir. Yoğun morlukların tamamen geçmesi birkaç haftayı bulmaktadır. Hafif morluklar ise genellikle birkaç gün içerisinde geçmektedir.