Evde Kusmaya Ne İyi Gelir?
Kusma, vücudun zararlı ve yabancı maddelerden kurtulmak için kullandığı bir savunma yöntemidir. Her ne kadar kişiye rahatsızlık veren bir durum olsa da aslında vücudun kendini düzeltmesidir. Fakat sadece kusmayı bu şekilde değerlendirmek doğru olmaz.
Kusma aynı zamanda insanlar için oldukça zor bir süreç olup, günlük konforu ciddi anlamda etkiler. Bu sebeple de böyle bir durumda biran önce tedbir almak isterler. Ayrıca kusma sonrası sıvı kaybı da fazla olduğundan mümkün oldukça çabuk önlemek gerekir.
Kusma Nedir?
Kusma, midemizde bulunanların ağızdan ve bazen de burundan isteğimiz dışında tazyikli bir şekilde dışarı atılmasıdır. Tamamen istemsiz bir şekilde gerçekleşen bir durumdur. Bu durum vücudun bir koruyucu mekanizmasıdır.
Kusma öncesi bulantı hissi oluşur. Bu kusmanın habercisi olarak bilinir. Fakat her bulantı sonrası kusma eylemi gerçekleşmez. Bulantının hissedilmesi durumunda temiz hava almak ve mideyi bastırıcı gıdalar yemek kusmayı bastırabilmektedir.
Evde Kusmaya Ne İyi Gelir?
Kusmaya ne iyi gelir sorusunun cevabı oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Kusmanın ve bulantının azaltılması için öncelikle kusmaya sebep olan durumu belirlemek önemlidir. Ancak, evde kusmaya ne iyi gelir sorusuna yoğunlaşacak ise sebebi tespit etmek daha da önemlidir.
Kusmanın belirttiğimiz üzere birçok sebebi vardır. Bulantı hissedildiğinde vücudumuzu tanımamız ve herhangi bir ağrımız olup olmadığını belirlemek gerekir. Ağrının konumu da bu noktada önemlidir. Eğer ki safra taşı ve apandisit gibi uzman hekimin görmesi gereken bir durumsa hastaneye gidilmesi gerekmektedir. Bu sırada da derin nefes ve temiz hava almak rahatlatıcı olacaktır.
Evde kusmak, bazen günlük hayatta basit bir durumdan kaynaklı olabilmektedir. Bunlardan bazıları; biraz üşütmek, kötü koku, gıda zehirlenmesi, bağırsak tıkanıklığı ve aşırı stres gibi durumlardır. Böyle durumlarda öncelikli olarak aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
- Sıvı alımının azaltılması ve kısa aralıklarla az miktarda su içilmesi
- Mideyi bastırıcı tuzlu kraker ve bisküvi tarzı gıdalar yenmesi
- Temiz hava alınması
- Derin derin nefes alıp vermek
- Mide bulantınızı unutturacak hareketsiz aktiviteler yapmak
- Mide bulantınıza sebebiyet veren koku veya görüntü varsa oradan uzaklaşmak
- Zencefil, nane ve karanfil kaynatıp içmek
- Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak
Yukarıdaki uygulayabileceğiniz bu yöntemler, aynı zamanda aşırı kusmaya ne iyi gelir sorusunun cevabını içermektedir.
Kusmak Hangi Durumlarda Tehlikelidir?
Kusmak, her ne kadar önemsenmeyen bir durum olsa da öyle durumlar vardır ki ciddi sorunlara işaret eder. Bu sebeple mide bulantısı ve kusma gibi bir şikayetiniz varsa kendinizi çok iyi izlemeniz gerekir.
Kusmanın uzun süre devam etmesi ile beraber ishal şikayetiniz de varsa, bu durum tehlikeli bir hal alabilir. Bu nedenle böyle bir durum gözlemlediğinizde ertelemeden hızlıca uzmanına başvurmalısınız.
Kusma şikayetinize ateş, ciddi halsizlik, dışkıda kan ve koyu idrar gibi durumlar da eşlik edebilir. Bu durumlardan en az birisinin yer alması uzman hekime görünmenizi gerektirir. Ayrıca kusmanın uzun sürmesi durumunda vücudun ciddi oranda su kaybettiği de göz önüne alınmalıdır. Bu sebeple kısa aralıklarla az miktarda su içmek gerekir.