Humerus Kırığı Ne Kadar Sürede Kaynar?
Humerus kırığı omuz başından başlayıp dirseğe kadar olan bölge arasında kol kemiğinin olağan yapısının bozulması sonucu meydana gelmektedir. Genellikle 3-10 yaş aralığındaki çocuklarda görülen bu kırıklar düşme sonucunda ortaya çıkar. Kaynaması zor kırık çeşitlerinden bir tanesi olan humerus kırığı ile alakalı tedavi sürecine titizlikle devam edilmesi gerekmektedir.
Sancılı bir iyileşme süreci bulunan humerus kırığının doğru pozisyonda alçıya alınması halinde 4 – 8 haftalık iyileşme süresi bulunmaktadır. Ancak yaşa, kırığın bulunduğu noktaya ve alçı alma pozisyonunun doğruluğuna göre bu süre değişkenlik gösterebilmektedir.
Humerus Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Humerus kırığı tedavi süreci değişken durumlar da dikkate alındığında 4 ila 8 hafta arasında iyileşmektedir. Bu sürenin tamamında kol alçıda kalır. Üstelik alçıdaki kolun günlük, haftalık ve aylık kontrollerle dolaşım durumu değerlendirilmelidir. Kırık kemiğin alçıdan çıkarılması sonrasında gerekli görülmesi halinde atel uygulamasına da başvurulmaktadır.
Bazı durumlarda humerus kırıklarını alçıya alma işlemi etkili olmaz. Bu nedenle de humerus kırığı alçı süresi uzun olsa da arzu edilen sonuçlar elde edilememektedir. Böylesi kırıklarda ameliyat ile tedavi sürecinin başarıya ulaşması hedeflenmektedir. Ameliyat sonrasında yaklaşık 3 – 4 haftalık atel uygulamasıyla hastanın sağlığına kavuşması amaçlanmaktadır.
Humerus Kırığı İyileşme Belirtileri Nelerdir?
Omuz ve dirsek bölgesi arasında görülen humerus kırıkları sonrasında hastaların çoğu kemiğin kaynamayacağını ve eskisi gibi olmayacağını düşünür. Bu nedenle de doktorlar humerus kırığı eskisi gibi olur mu? Sorusuna sık sık muhatap olmaktadır. Doğru tedavi ile kırığın kaynaması ve sağlıklı bir dirsek yapısının ortaya çıkması mümkündür.
Humerus kırığı tedavi sürecinde hastanın iyileştiğini anlaması ilk etapta yanma hissiyle ortaya çıkmaktadır. Yanmadan sonra kırık bölgesindeki morluk iyileşmenin hızla devam ettiğini gösterir. Pek çok hasta morluğun olumsuz bir durum olduğunu düşünse de kırıkların iyileşmesinde morluk önemli bir belirtidir. İyileşme sürecinde kemik yapısını güçlendirecek besinler tüketilmesi iyileşmeyi destekleyen en önemli alternatiflerden bir tanesidir. Ancak iyileşmenin ortalama 6 hafta ile 12 hafta arasında sürdüğü unutulmamalıdır. Bu süreçte kemiği güçlendirecek uygulamalar başarılı sonuçlara ulaşılmasında oldukça etkilidir.