Karın Pıt Pıt Atması Neden Olur? Tehlikeli midir?
Vücutta bulunan her damarın işlevi pompalanan kanı organlara taşımaktır. Ne var ki insanlar bu durumu pek fazla hissedemezler. Ancak aort gibi oldukça büyük ve işlevi diğer tüm damarlara kan pompalamak olan bir damar, kalbin sanki vücudun diğer bölümlerinde atıyormuş hissini yaşatabilmektedir. Buna da halk arasında pıt pıt atma denilmektedir. Bu nedenle vücudumuzdaki en büyük damarlardan bir tanesi olan aort damarı karın pıt pıt atması hissiyatına neden olmaktadır.
Karın Pıt Pıt Atmasının Nedenleri
Karın pıt pıt atmasının nedenlerini daha iyi kavramak için aort damarının görevini anlamak gerekmektedir. Aort damarı insan vücudunda kalpten çıkan en büyük damardır. Bu damar kalpten çıkıp baş boyun bölgesi ve ardından karın boşluğuna ilerler. Ancak bazı dönemlerde karın boşluğunda aort damarı daha hareketli hissedilmektedir. Bu da karın pıt pıt atması olarak gözlemlenmektedir.
Birçok insan karın pıt pıt atması hissini bazı durumlarda daha da çok yaşamaktadır. Bunun nedeni daha çok vücudumuzun duruş pozisyonu ile alakalıdır. Genellikle oturma ve yatma pozisyonlarında iken bu durumla karşılaşılmaktadır. Sırt üstü yatma anında bu hissiyat daha da kendini fark ettirmektedir. Kişilerin oldukça zayıf olması, egzersizin hayatlarının bir parçası olmaması bu durumun nedenleridir.
Karın pıt pıt atmasının nedenleri arasında aort harici etkenler de bulunmaktadır. Karın bölgesindeki fazla gazın birikimi, bağırsak rahatsızlıkları ve yediğimiz yiyeceklerin etkisi diğer etmenleri oluşturmaktadır. Ayrıca sinir ve stres gibi nedenler de kimi zaman karın bölgesinde hareketliliğe neden olan durumlardır. Ender durumlarda ise aort damarında baloncuk oluşması da bu duruma sebebiyet verebilmektedir.
Karın Pıt Pıt Atması Tehlikeli midir?
Karın pıt pıt atmasının bazı durumları tehlikelidir. Bunun nedeni aort damarının vücudumuzda can alıcı görevinin olmasıdır. Kendisinde oluşabilecek bir sorunda vücudumuz için risk oluşturur. Aort damarının verdiği hissiyat özellikle karın bölgesinde daha rahat hissedilebilmektedir. Bu hissiyat çoğunlukla zararsız olsa da başka belirtilerin olup olmadığına dikkat etmek gerekir.
Aort damarında görülebilen, aort anevrizması, karın bölgesindeki damarsal bölgenin balonlaşması demektir. Bu tehlikeli ve derhal müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Normalde yatış pozisyonlarında vücudumuzun herhangi bir bölgesinde nabız hareketliliğini fark etmek olağandır. Ancak, özellikle karın bölgesinde pıt pıt atma olayına, bel ve karın bölgesinde ağrı, nefes darlığı, şişkinlik hissi, kollarda şişlik ve yutma zorluğu eşlik ediyorsa mutlaka bir uzmana görünmek gerekmektedir. Bunlara çok şiddetli kalp ve karın ağrısı da eklenmiş ise oluşan baloncuğun yırtıldığı anlamına gelebilmektedir.