Kaş Beyazlaması Neden Olur? Çözüm!
Kaşların normal renklerini kaybederek beyaz bir görünümde olması kaş beyazlamasını ifade etmektedir. Kaşın asıl renk pigmentinin kaybı, bu beyazlamayı başlatan etkendir. Her ne kadar yaşlılıkla birlikte kaş beyazlaması gerçekleşiyor olsa da kimi zaman farklı etkenlerin kaş beyazlamasında tetikleyici olduğu bilinmektedir. Ciddi bir problem olarak değerlendirilmeyen kaş beyazlaması, bazı senaryolarda ise farklı sağlık sorunlarının nedeni olabilmektedir.
Kaş Beyazlamasının Nedenleri Nelerdir?
Kaş beyazlaması; yaşa bağlı etkenler, vitamin eksiklikleri, kaygı, tıbbi koşullar ve genetik etkenler nedeniyle kişilerde oluşmaya başlamaktadır. Her ne kadar saçların beyazlaması kadar sıklıkla karşılaşılan bir durum olmasa da benzer nedenlerden kaynaklı olarak kaş beyazlaması ortaya çıkabilmektedir. Temel neden ise melanin pigmentinin, yani kıllara renk veren pigmentin, vücut tarafından yaşa bağlı olarak daha az üretilmeye başlanmasıdır.
Kaş beyazlamasının oluşmasında birden fazla faktör vardır. Kimi zaman tüm faktörler aynı anda etkin olurken kimi zaman yalnızca biri bu duruma yol açabilmektedir. Dolayısıyla her birini ele alarak değerlendirmek daha uygun olmaktadır. Başlıca kaş beyazlamasındaki etkenler şunlardır:
1. Yaşlılık
Yaşlılık, birçok fiziksel değişime neden olduğu gibi kıl köklerinde de bazı farklılıklara yol açabilmektedir. Bu farklılıklardan biri, vücuttaki kıllarda melanin oranının azalmasıdır. Melanin oranı azaldıkça kıllar, gri ve beyaz gibi renkler almaya başlar. Orta yaşlarda başlayan ve bu yaşlardan sonra daha da artan bu durum, kişilerde saç gibi bölgelerde yoğun olarak fark edilmektedir.
2. Genetik faktörler
Özellikle kişi yaşlı değilse ve daha genç yaşlardaysa kaş beyazlaması yaşaması çok olası değildir. Dolayısıyla böyle bir durumla karşı karşıya gelindiğinde bilimsel olarak genetik faktörler ele alınmaktadır.
3. Vitamin eksiklikleri
Vücut kıllarının sağlıklı bir şekilde çıkması için vitaminler çok önemlidir. Vitamin eksiklikleri yaşayan kişilerde saç dökülmeleri, kaşlarda azalma ve vücut kıllarının güçsüz olması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Aynı şekilde kaş beyazlaması da vitamin ve mineral eksikliği sonucu gerçekleşen durumlar arasındadır.
4. Kaygı ve stres
Birçok şehir efsanesinde kişilerin üzüntülü bir hâlden sonra saçlarının beyazladığına dair söylemler vardır. Saç ve kaş beyazlama, bilimsel açıdan da stres ve üzüntüye bağlı olarak gerçekleşebilir. Stres, kıl pigmentlerini olumsuz etkilediği için beyazlama gibi sorunlara neden olabilmektedir.
5. Sigara
Tüm organlara doğrudan ya da dolaylı olarak zararı olan sigaranın kaş beyazlaması üzerinde de etkisi vardır. Sigara içinde yer alan toksik maddeler, kıl köklerine zarar vererek melanin üreten hücreleri azaltır. Dolayısıyla kaş beyazlaması gibi bir durumla karşılaşmak mümkün olmaktadır.
Kaş Beyazlaması Çözüm!
Kaş beyazlaması çözüm hakkında bu durumu yaşayan kişiler araştırma sürecinde olur. Özellikle yaşa bağlı olmayan kaş beyazlaması, kişilerde estetik kaygılar oluşturabilir. Bu doğrultuda kişiler bazı çözüm önerilerine başvurmaktadır.
Kaş beyazlaması çözüm için birçok noktada etkili olabilirsiniz. Özellikle beslenmeye dikkat etmek, stres ve kaygıdan uzak durmak, sigara içmemek ve egzersiz yapmak; sizin bu gibi problemlerle karşılaşmanızda koruyucu olacaktır. Kaş beyazlamasının daha farklı bir sorundan kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız lütfen bir uzmana danışarak bilgi edinin.