Koldaki Ödem Nasıl Geçer? Koldaki Ödemin Tedavisi Nasıldır?
Tıp literatüründe lenfödem olarak da bilinen koldaki ödem genellikle koltuk altındaki lenf bezlerinin alınması ya da radyoterapi uygulamaları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Hastaların farklı dönemlerde karşı karşıya kaldıkları bu soruna yönelik doğru tedaviye başvurmak gerekmektedir.
Koldaki ödemin ortaya çıkmasını tetikleyecek faktörler dikkate alındığında hastanın kol ödemine yönelik belli başlı uygulamalardan uzak durulması gerektiğini göstermektedir.
Hastanın kolunda ödem oluşması halinde aşağıda sıralananlara dikkat etmeleri önerilmektedir.
- Ödemin ortaya çıktığı kolda dar kıyafetler ve takılardan uzak durulmalıdır.
- Çanta ya da valiz gibi aksesuarlar diğer kolla taşınmalıdır.
- Koltukaltı bölgesinde kesikleri önlemek adına temizlik esnasında jilet kullanılmamalıdır.
- Enjeksiyon ve kan alma uygulamaları diğer koldan yapılmalıdır.
- Bahçe işleri sırasında ödemli kolun zarar görmesini önlemek adına eldiven gibi koruyucular tercih edilmelidir.
Mevcut problemin daha kötüye gitmesini önleyecek olan bu önerilere kulak verecek olan hasta için kol ödemi problemini ortadan kaldırmak adına bazı tedavilere de başvurmak şarttır. Hekim kontrolünde gerçekleşecek tedavilerle koldaki ödem tamamen geçer.
Koldaki Ödem Nasıl Tedavi Edilir?
Bireylerin kolda yaşadıkları ödemi tedavi etmek adına doğrudan bir hekimle görüşmeleri şarttır. Bu görüşme neticesinde egzersiz ya da alternatif uygulamalara başvurulması istenebilmektedir.
Kol ödeminin giderilmesi uygulamalarından bir tanesi olan egzersiz yapımı, bir fizyoterapist eşliğinde gerçekleşmektedir. Egzersiz ile kolu güçlendirmek ve ödemin giderilmesi amaçlanmaktadır. Ödemin atılması adına maksimum hassasiyetle gerçekleşen tedavi sayesinde hastanın sağlığına kavuşması muhtemeldir.
Koldaki ödemin geçmesi için hekim tarafından önerilebilen bazı uygulamalar.
- Koldaki ödemin tedavi edilebilmesi için hekim tarafından önerilebilen elastik kolluk takma durumu da söz konusu olmaktadır. Lenf sıvısının arttırılması adına önemli olan bu uygulama sayesinde kolda bulunan ödemin giderilmesi sağlanmaktadır.
- Aynı zamanda ödemin giderilmesi için ilaç tedavisi, masaj ve kola basınç uygulayan cihazlardan destek alınması da söz konusu olmaktadır.
Yukarıdaki tedavi yöntemlerinden hangisinin kullanılacağına nihai olarak hekim karar vermektedir.
Koldaki ödem ile ilgili tedavi uygulaması devam ederken tedaviyi sekteye uğratacak uygulamalardan uzak durulmalıdır. Ödemin daha ciddi problemlere neden olmaması adına dikkatli davranmak gerekirken, doğru tedavi uygulanması kısa sürede iyileşmeyi sağlayacaktır. Bu nedenle siz de kolunuzda ödemle karşı karşıya kalmışsanız tedavi sürecini mutlaka titizlikle tamamlamalısınız.