Mide Duvarı Neden Kalınlaşır? Tehlikeli midir?
Mide duvarı kalınlaşması, midenin iç duvarlarında anormal bir yapının ortaya çıkmasıdır. Bu durum ciddi bir sorun olarak kabul edilmektedir. Çoğunlukla mide duvarı kalınlaşmasının, mide kanseri riski taşıdığı da bilinmektedir.
Mide duvarı kalınlaşması, gastrointestinal bir sorundur. Ortaya çıkma nedenleri düşünüldüğünde çeşitli faktörlerin etkili olduğu söylenebilir. Bu nedenle siz de mide kalınlaşması sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bu sorunun nedenleri, belirtileri ve tedavisi konusunda aklınıza gelen bütün detaylar…
Mide Duvarı Neden Kalınlaşır?
Mide duvarı kalınlaşmasında helicobacter pylori adlı verilen bakterinin etkili olduğu bilinmektedir. Bu bakterinin vücuda girişini pis sular, iyi yıkanmayan yiyecekler, dışkıyla temas ve pis ortamda pişen yiyecekler gibi hijyen kaynaklı durumlar oluşturmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, yemeklerden önce ellerin yıkanmaması da bu hastalığın ortaya çıkışında önemli bir neden olarak bilinmektedir.
Mide duvarı kalınlaşması ile ilgili diğer nedenlerden biri de yanlış beslenmedir. Yemeklere fazla tuz atılması, turşu ve asitli yiyeceklerin bol tüketilmesidir. Bunların yanı sıra sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların tercih edilmesi, bu hastalığın ortaya çıkmasında en önemli nedenlerdendir.
Mide Duvarı Kalınlaşmasının Belirtileri
Mide rahatsızlığı olarak basit bir şekilde anlatılabilen mide duvarı kalınlaşması, genellikle helicobacterpylori bakterisi kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Çeşitli mide sorunlarının tetiklenmesiyle görülen bu hastalık, daha sonra reflü şikâyetlerine ve ülsere de dönüşebilmektedir. Başlangıçta çok ciddi bir sorunmuş gibi gözükmese de ihmal edildiğinde ciddi sorunları beraberinde getirmesi muhtemeldir.
Genellikle endoskopik muayene ile belirlenen hastalığın en genel belirtileri aşağıdaki gibidir.
- Mide bulantıları ve hazımsızlıkla birlikte ortaya çıkan kusma.
- Mide bölgesinde şiddeti değişen ağrılar.
- Bağırsak hareketlerinde ortaya çıkan bozulma, sık sık ishal ya da kabızlık sorununun yaşanması. Bazı hastalarda dışkıda kan görülmesi de mümkündür.
- Sindirim sistemi sorunlarından kaynaklanan hızlı ve düzensiz kilo kayıpları.
Yukarıdaki sorunlarla karşılaşan hastaların mutlaka hekime başvurması ve mide duvarı kalınlaşması şüphesiyle gerekli kontrolleri yaptırması önerilir.
Mide Duvarı Kalınlaşması Tehlikeli midir?
Midenin iç duvarında oluşan kalınlaşma genel olarak önemli bir rahatsızlıktır. Özellikle kanser riski taşıyan bir sorun olması, bu hastalığın ihmal edilmemesi gerektiğini göstermektedir. Bu sorunun neden ortaya çıktığı ve nasıl tedavi edileceği belirlendikten sonra tedaviye en kısa sürede başlanmalıdır. Çünkü her geçen zaman hasta açısından tehlikenin büyümesine yol açabilir.
Mide Duvarı Kalınlaşması Nasıl Tedavi Edilir?
Öncellikle teşhis için bilgisayarlı tomografi ile kontroller yapılmaktadır. Daha sonra mide duvarından endoskopi ile alınan parça tahlil edilmektedir. Tahlile gönderilen parçanın, mide duvarındaki kalınlaşma konusunda net sonuca ulaşmayı sağladığını ifade etmek gerekir.
Patolojik değerlendirmeler sonucunda kesin olarak mide duvarı kalınlaşması teşhis edilmişse hastanın beslenme alışkanlıklarına çok dikkat etmesi gerekir. Zira bu hastalığın tedavisi sırasında hastalığı tetikleyecek durumlardan uzak durmak önemlidir. Bu çerçevede hastanın haşlanmış gıdalar tüketmesi ve reflüye yol açan besinlerden uzak durmaları önerilmektedir. Ayrıca sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmaları da önemlidir. Bu hastaların tuz, turşu gibi besinler tüketmemesi ve bol su içmeye özen göstermeleri uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Hekim önerilerine kulak asarak sürdürülecek olan tedavi sayesinde mide duvarında kalınlaşma problemini gidermek olasıdır. Sorunun kansere dönüştüğü durumlarda ise onkolojik uygulamalara başvurulmaktadır. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki her mide duvarı kalınlaşması kanser değildir.