Platinli Ayak: Etkileri ve İyileşme Süreci!
Platinli ayak aslında kırık nedeniyle yapısı bozulan ayağa platin adı verilen unsurun takılması ile ortaya çıkar. Kırığın iyileşme sürecini destekleyen platin kemiğin tam olarak kaynamasını sağlar. Genellikle kırığın kendiliğinden kaynamasının mümkün olmadığı durumlarda platin tercih edilmektedir.
Platinli ayak müdahalesi için öncelikle ayakta bulunan kırığın tespit edilmesi ve kendiliğinden kaynamasının imkânsız olmasına karar verilmelidir. Platin kullanımına karar verildiğinde ise ayağın uygun kısımlarına platin yerleştirilerek ayak alçıya alınmaktadır.
Platin uygulaması hastanın daha sağlıklı bir şekilde yürümesini sağlar. Üstelik iyileşme süreci de daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Bu noktada platinli ayak operasyonları ile aşağıdaki durumlarla karşı karşıya kalırsınız.
- Hastanın 1 ay içinde koltuk değneği kullanarak yürümesi sağlanmaktadır,
- Operasyondan 6 ay sonra tamamen iyileşme hedeflenmektedir,
- Egzersizlerle ayağın güçlendirilmesi amaçlanmaktadır,
- Ayak fazla yorulmadan hareket kabiliyetini arttırmak gerekir.
Tüm bu detaylar eşliğinde iyileşme ortalama 6 ayda tamamlanır. Sonrasında hastanın sosyal yaşamına adapte olması beklenmektedir.
Platinli Ayak Yan Etkileri Nelerdir?
Platinli ayak uygulamaları ile alakalı olarak karşı karşıya kalınacak yan etkiler çok fazla değildir. Ancak fiziksel anlamda uzun süre hareketsiz kalan bireylerin yürüme bozuklukları yaşaması mümkündür. Bu kapsamda platinli ayak ile alakalı şu yan etkilerden söz edilebilir.
- Geçici yürüme bozuklukları,
- Uzun süredir yürüyememe nedeniyle ani hareketlerden kaçınma,
- Temkinli hareket etme,
- Soğuk havalarda sızı,
- Ağrı oluşumu,
- Düşecekmiş gibi hissetme.
Bu tür etkiler hem fiziksel hem de psikolojik anlamda hastayı etkilemektedir. Bu nedenle de platinli ayak iyileşme sürecinde bol bol egzersiz yapmak gerektiğini unutmamak gerekir.
Platin Takılan Ayak Kaç Günde İyileşir?
Platin takılan ayağın iyileşme süreci hastadan hastaya ciddi farklılıklar gösterir. Bu kapsamda genelleme yapmak bazen doğru olmasa da hastanın kırılma öncesindeki yaşamına geri dönmesi için ortalama 6 aya ihtiyacı vardır. Ancak koltuk değneği ile yürüyüş için 1 aylık iyileşmenin yeterli olacağından söz edilebilir.
Hastanın sağlıklı beslenmesi ya da metabolizmasının çok güçlü olması halinde iyileşmede 5-10 günlük bir geri çekilmeden bahsetmek muhtemeldir. Bu kapsamda metabolizmanızı güçlendirecek ve daha sağlıklı olmanızı sağlayacak adımlar atmanız önerilmektedir.
Platin Takılan Ayak Neden Ağrır?
Kırık ve çatlaklarda ağrı hissinin ortaya çıkması iyileşme emaresi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle de platin takılan ayakta görülen ağrının iyiye gittiği düşüncesi hakimdir. Ancak ağrının neden olduğu ve hangi safhada ortaya çıktığını doğru değerlendirmek gerekmektedir.
Platin takılan ayakta görülen ağrı iyileşme süreci devam ederken ortaya çıkmışsa kemik ve platinin birbirine adaptasyonundan söz edilebilir. Öte yandan platin takılan ayaktaki ağrı iyileşmeden sonraysa bir yan etki düşüncesiyle hekime başvurmak gerekir.
Platinli Ayak Neden Şişer?
Platin takılan ayakta şişlik olmasının farklı nedenleri olabilmektedir. Bu nedenle de öncelikle kemiğin kaynayıp kaynamadığına bakmak gerekir. Kemiğin kaynamasından farklı olarak platinin hala ayakta olup olmadığı da şişliğin ortaya çıkmasında bir faktördür. Son olarak eklem hareketlerinde bir anormallik olması şişliğin ortaya çıkmasında etkilidir.
Platin takılan ayakta şişlik olmasının bir başka nedeni de uzun süren hareketsizliktir. Ayağı uzun süre kullanamamanız nedeniyle ortaya çıkan şişkinliği gidermek adına mutlaka bandaj uygulamalarına başvurmak gerekir. Aksi takdirde şişlik hareket kabiliyetini sınırlayabilir.
Platin Takılan Ayakta Morarma
Platin takılan ayakta şişlik ile beraber morarma görülmesi de oldukça ciddi bir semptomdur. Ayağının iyileşmediğini düşünen hastaların morarma nedeniyle büyük bir umutsuzluğa kapıldığından söz edilebilir. Ancak morarmanın iyileşmemeden farklı nedenleri olabilir.
Ayağın hareketsiz kalması ya da alçı nedeniyle bölgedeki kan dolaşımının yavaşlamış olması önemli faktörlerdir. Platinli ayak ile alakalı morarma durumunun neden kaynaklandığını saptamak adına bir ortopedi uzmanına başvurmanız gerekir.
Platin Takılan Ayak Eskisi Gibi Olur mu?
Platinli ayak eskisi gibi olur mu sorusu iyileşme sürecindeki hemen her hastanın merak ettiği bir husustur. Bu kapsamda ayağın eskisi gibi olması adına sadece beklemek tek başına yeterli değildir. Böylesi bir durumda beslenmenize dikkat etmeli, ayak egzersizlerinizi iyi bir şekilde yapmalı ve ortopedi uzmanının önerilerini dikkate almalısınız. Böylelikle iyileşme sürecini hızlandırarak ayağınızın eskisi gibi güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Platinli Ayak Alçıya Alınır mı?
Platin takılan ayak alçıya alınır mı? sorusu genellikle ayağında kırık şüphesi olanların en büyük merakıdır. Zira platin yapıldıktan sonra alçının pek de doğru bir seçenek olmayacağı düşüncesi ortaya çıkar. Siz de bu konuda nasıl bir sonuçla karşı karşıya kalacağınızı merak ediyorsanız detaylara hemen göz atalım!
Platinli ayak operasyonlarında alçı kullanılması söz konusudur. Burada kararı verecek olan ortopedi uzmanıdır. Bu nedenle de nasıl bir platin takılacağı, alçının nasıl olacağı ve diğer bütün detayları uzman belirlemektedir.
Ayak Platin Ağrısı Nasıl Geçer?
Ayağa takılan platinin zaman zaman ağrı yaptığı ve sosyal yaşantıyı olumsuz etkilediği görülmektedir. Bu durumda ağrı kesici kullanmak, dinlenme ve ayağı gereğinden fazla hareket ettirmemek gerekir. Ağrının geçmesi adına bu yöntemlere başvurmanıza rağmen herhangi bir sonuç elde edemiyorsanız bir ortopedi uzmanına başvurmanız şarttır.