Platinli Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir?
Platinli bacak ağrısı, herhangi bir sebeple yaralanma ve kırık gibi durumlarda ameliyatla bacak kemiklerine yerleştirilen platinin yol açtığı ağrıdır. Bu ağrı; platinin yanlış yerleştirilmesi, platin kırılması, platine aşırı yük binmesi, platinin çevresindeki dokulara ya da kemiklere baskı yapması veya yerinden çıkması gibi çok farklı sebeplerle ortaya çıkabilir.
Özel bir metal malzeme olan platin, moleküler yapısı sebebiyle sıvı birikimi ya da ağrı oluşumuna yol açabilir. Vücudun alerjik platine tepkisi ya da platin alerjisi ve platin zehirlenmesi gibi durumlarda da ağrı oluşabilir. Bacak kemiklerine takılan platinin tam oturmaması ya da yerinden çıkması gibi sebepler dışında bazı komplikasyonlar da platinli bacak ağrısı oluşturabilir. Platinli bölgede aşırı sızlama, ayağı kıpırdatamama gibi durumlara yol açan bu sorun, uzman doktorun tavsiyelerine göre tedavi edilmelidir.
Platinin yerleştirildiği bölge ya da ağrının kaynağına göre çeşitli tedaviler ya da ilaçlar önerilebilir. Platinli bacaklara sahip kişiler ağır ya da aşırı yük kaldırmamalıdır. Kilo almak, bacaklara daha fazla baskı yapacaktır. Bu sebeple kilo alınmamalı ve aşırı kiloların verilmesi için sağlıklı beslenme uygulamalarına ağırlık verilmelidir. Ayrıca, uzman doktorun tavsiyelerine göre ağrı kesici ilaçlar, merhemler ya da pomatlar da kullanılabilir.
Platinli Bacak Ağrısı Ne Zaman İyileşir?
Bacaklardaki ya da dizlerdeki çeşitli kemik sorunları için ameliyatla platin takılır. Cerrahi işlem sonrası dönemin güvenli ve rahat bir şekilde geçmesi için hastanın çok dikkatli olması gerekir. Bu dönemde ve daha uzun vadede platinli bacak ağrıları ortaya çıkabilir.
Platinli bacak ağrısının iyileşmesi, ağrının kaynağına göre uzman doktorun önerdiği veya uyguladığı tedavilere ve bu tedavilerin doğru uygulanmasına bağlıdır. Bazı ağrılar saatler içinde geçebilirken, bazıları da günler süren tedavi sonrası iyileşebilir. Platinli bacak ağrısı çok şiddetli ise ve ağrı kontrol edilemiyorsa kronik ağrı gelişmiş olabilir. Bu durumda doktor yeni bir ameliyat ya da platinin çıkarılmasını önerebilir.
Platin Ne Zaman Çıkarılır?
Yaşlı kişilerde platin çıkarılması genellikle uygun görülmez. Çünkü yaşı ilerlemiş kişilerde platin çıkarılması risk doğurabilir. Kemikteki hasarın büyüklüğüne ve şekline göre platinin çıkarılması gerekebilir.
Platin çıkarılmasını gerektiren bazı durumlar şunlardır;
- Şekil bozukluğu
- Kemik bozukluğu
- Platin kırılması
- Alerjik tepki
- Platin zehirlenmesi
- Enfeksiyon oluşumu
Platinli bacak ağrısı, tedavilere rağmen geçmiyorsa yukarıdaki durumlardan biri meydana gelmiş olabilir. Uzman doktorun değerlendirmesine göre, platinin çıkarılması ya da değiştirilmesi gerekebilir.