Sürekli Gaz Çıkarmak Ne Anlama Gelir?
Vücudunuzda aşırı gaz oluşumunun ne anlama geldiği hemen her birey için olduğu gibi sizin için de önem arz edebilmektedir. Bunlardan sürekli gaz çıkarmak ise mide ve bağırsakta sinirimle ilgili problemlerin oluştuğu anlamına gelir. Bu durum sosyal yaşamınızı olumsuz etkilediği gibi pek çok hastalığın işareti olabilmektedir.
Aşırı gaz sorununun nedenlerini keşfetmek ve bu soruna en doğru tıbbi müdahaleyi yapmak adına hekim kontrolünde olmak çok çok önemlidir. Vücutta oluşan gazın nedenleri ve gazın hangi hastalıkların belirtisi olduğuna göz atalım.
İnsan Vücudunda Gaz Neden Olur?
İnsan vücudunda oluşan gazlar; nitrojen, metan, oksijen, hidrojen ve karbondioksit olmak üzere farklı niteliklere sahiptir. Besinler, içecekler, sindirme problemleri, bağırsaklardaki bakteri oluşumu gibi faktörler insan vücudunda gaz oluşmasına yol açmaktadır. Sindirimin daha zor olmasından kaynaklı olarak şişkinlikle beraber şekillenen gazın vücuttan atılması rahatlamaya yardımcı olur. Gazın vücuttan çıkarılamaması şişkinliğe ek olarak sancıya da neden olur.
Sürekli gaz çıkarmak durumunda kalan bireylerin öncelikle bol hava yuttukları ihtimali üzerinde durulmaktadır. Yemek yerken ya da nefes alırken havanın yutulması gaz oluşmasına neden olacaktır. Öte yandan yiyeceklerin sindirimi esnasında yaşanan zorluklar da şişkinlik ve gaza yol açacaktır. Son olarak vücutta gaz oluşumunun mide ve sindirim sistemi hastalıklarından kaynaklanabileceğini de unutmamak gerekir. Kabızlık, hazımsızlık, bağırsak hastalıkları ile çölyak hastalığı şişkinliğe neden olan en önemli problemlerdir.
Sürekli Gaz Çıkarıyorsanız Ne Yapmalısınız?
Günlük yaşamda gaz çıkarmak belli bir düzeye kadar normal karşılanması gereken durumlardandır. Ancak gaz çıkarmanın aşırı seviyeye ulaşması ve rahatsızlık verecek şekilde devam etmesi halinde bir hekime başvurmak en doğrusu olacaktır. Hekime başvurmadan önce kendiniz bazı yöntemler deneyerek de gaz çıkarma sorununa karşı önlem alabilirsiniz. İşte gaz çıkarmayı sınırlamak için yapabilecekleriniz.
- Vücudunuzda gaz oluşumuna yol açacak besinleri daha sınırlı şekilde tüketmeye özen gösterin. Özellikle kuru fasulye, brokoli, lahana, mercimek ve enginar tüketimini sınırlandırın.
- Asitli ve mayalı içecekler tüketmemeye özen gösterin.
- Süt ve süt ürünlerinden kaynaklanarak oluşacak gaz nedeniyle bu besinleri sık tüketmeyin.
- Sık sık egzersiz yapmak bağırsaklarınızın daha hızlı ve düzenli çalışmasını sağlar.
Yukarıda sıralanan yöntemlere ek olarak düzenli olarak kullandığınız ilaçlarınızın yan etkilerini inceleyerek bu konuda hekiminize danışın.
Sürekli Gaz Çıkarmayı Önlemek için Ne İyi Gelir?
Bağırsak gazı olarak da bilinen gaz çıkarma sorunu sosyal anlamda sizi olumsuz etkilerken psikolojik sorunlara da yol açar. Genellikle beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan gaz çıkarma sorununun mide ve bağırsak rahatsızlıklarından da kaynaklandığı gerçeğini göz ardı etmemek gerekmektedir. Hekim kontrolünde gaz çıkarma problemini ele alın ve aşağıdaki önlemleri gaz çıkarmaya karşı değerlendirin.
- Tükettiğiniz besinlerin katı ve sindirimi zor besinler olmamasına dikkat edin. Özellikle taze meyve ve sebze tüketerek gaz çıkarma probleminden kurtulmayı deneyin.
- Vücutta gaz oluşumuna neden olan lifli gıdalar yerine lif oranı düşük gıdalara yönelin.
- Katkı maddesi veya tatlandırıcı bulunan besinleri tüketmemeye özen gösterin.
- Hekiminiz tarafından önerilen laktaz, alfa galaktosidaz ya da simetikone etken maddeleri bulunan ilaçları kullanarak gaz sorununa çözüm üretin.
- Vücudunuzda oluşan gaz kramplarını hafifletmek için papatya çayı gibi hafifletici içecekler tüketmeye özen gösterin.
- Bağırsak florasını düzenlemek adına probiyotik tüketin.
Bütün uygulamaları hekim önerilerine dikkat ederek yapın ve sürekli gaz çıkarmak sorununa kısa sürede çözüm bulun!