Tansiyon Düşmesi Belirtileri Nelerdir? Tansiyon Neden Düşer?
Tansiyonun belirlenen sınır değerler altına düşmesi daima bir hastalığın habercisi değildir. Ancak tansiyon düşmesinin günlük yaşamda bazı sorunlara neden olması, tansiyon düşmesine karşı önlem alınmasını gerektirmektedir. Tansiyonun gereğinden fazla düşmesi durumunu öncelikli olarak belirtileri kontrol ederek değerlendirmek, daha doğru sonucu ulaşabilmek için önemlidir.
Tansiyon Düşmesi Belirtileri
Tansiyon düşmesi belirtileri, kan basıncının 9 ve 6 olarak belirlenen sınır değerlerinin de altına düşmesi ile hissedilen durumlardır. Tansiyon düşmesi belirtileri her bireyde benzer şekilde görülmemektedir. Bu nedenle de bütün belirtileri dikkate alarak, tansiyon nedeniyle bir durum olup olmadığı anlaşılmaktadır.
Tansiyon düşmesi belirtileri görülen kişilerde hissedilen durumlar;
- Tansiyonun belirli bir miktar düşmesi halinde beyine yeterli miktarda kan taşınamaz bu durumda baş dönmesi meydana gelmektedir.
- Tansiyonun olması gereken değerlerin altında görülmesi, vücutta hayati önem taşıyan organlara yeterli oksijenin taşınamamasına neden olmaktadır. Bu durumda baygınlık, sersemlik ve kafa karışıklığı gibi durumlar yaşanmaktadır.
- Tansiyonun bir miktar düşmesi halinde vücutta kan basıncı azalır. Bunun sonucu olarak nabız düşmesi ve soğuk cilt yapısı görülmektedir.
- Tansiyon düşmesinin diğer belirtileri ise bulanık görme, yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğudur.
Yukarıdaki yer verilen belirtiler tansiyon düşmesi halinde sıklıkla karşılaşılan durumlardandır. Bu belirtilerin ağır veya hafif geçmesi hastanın başka sağlık problemlerin olup olmaması ile ilgilidir.
Tansiyon Neden Düşer?
Tansiyon düşmesinin nedenleri değerlendirildiğinde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkacağı gibi yorgunluk gibi basit nedenler de görülmektedir. Bu çerçevede tansiyon düşmesinin neden ortaya çıktığını aşağıdaki faktörler ışığında değerlendirmek mümkündür;
- Düşük kalp atış hızı olarak bilinen bradikardi, kalp kapağı problemleri, kalp krizi ve kalp yetmezliği tansiyon düşmesi konusunda başlıca nedenlerdendir.
- Vücudun alması gereken miktardan az su alması durumunda ortaya çıkan dehidrasyon da tansiyon düşmesine neden olmaktadır.
- Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak tansiyon düşmesi görülmektedir.
- Yaralanma ve ciddi kan kayıpları da tansiyonda beklenmedik düşüşlere neden olmaktadır.
- Kansızlığa neden olan vitamin ve mineral eksiklikleri nedeniyle de görülmektedir.
- Dolaşım sisteminin gebelik döneminde yavaşlaması sebebiyle hamilelikte tansiyon düşmesi meydana gelebilmektedir.
Tansiyonun düşmesi nedeniyle görülen sorunların giderilmesi adına tedavi çok nadiren de olsa tercih edilmektedir. Bu çerçevede hekim tarafından çeşitli ilaçlar önerilmektedir. Tansiyon düşmesinin kronik bir hal alması durumunda ilaç tedavisi ömür boyu devam edebilmektedir.
Tansiyon Düşmesi Durumunda Ne Yapılmalı?
Tansiyon da meydana gelen düşüklüğü ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle ortaya çıkmadığı müddetçe ideal seviyelerine getirmek kolaydır. Tansiyonun düşmesi halinde tuz içeren gıdalar tüketmek tansiyonun olması gereken seviyelerine tekrardan çıkmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle düşük tansiyonu olanların yanlarında sodyum içeren besinler taşıması olası ciddi durumların önüne geçmekte oldukça önemlidir.