Vücutta Beyaz Lekeler (Vitiligo) Nedir, Neden Oluşur?
Vücutta beyaz lekeler ya da vitiligo renk kaybı şeklinde ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Halk arasında beyazlama hastalığı veya ala hastalığı olarak da bilinmektedir. Cilt rengini melamin pigmenti belirler. Melamin, cilt hücreleri tarafından üretilir. Pigment üreten hücreler melanositler, melamin üretimini durduğunda vücutta beyaz lekeler ortaya çıkmaya başlamaktadır. Bu lekeler tıpta vitiligo olarak adlandırılır.
Vücutta beyaz lekeler, tüm cilt tiplerini etkileyebilir; ancak yaygın olarak koyu tenli kişilerde daha belirgindir. Her yaşta görülebilen beyaz lekeler, yaygın olarak 20 yaşından itibaren etkisini göstermektedir.
Vücutta Beyaz Lekeler Neden Oluşur?
Ciltte meydana gelen beyaz lekeler sadece bir cilt rahatsızlığı olarak görülse de farklı sorunların belirtisi de olabilmektedir. Genetik gerekçelerle ortaya çıkabilen beyaz lekeler, bir hastalığın semptomu da olabilir. Ayrıca stres, anksiyete ve üzüntü gibi duygu değişimlerinin de vücutta beyaz lekeleri tetiklediği belirtilmektedir.
Temelinde bağışıklık sistemi olan otoimmün bir hastalığın tetiklediği sorun olarak da ortaya çıkmaktadır. Bağışıklık sisteminin melanositlere saldırması ya da çeşitli sebepleler tahrip etmesi sonucu da görülmektedir.
Vücutta Beyaz Lekeler Riskli Mi?
Vücutta beyaz lekeler, bulaşıcı ya da yaşam riski doğuran bir sorun değildir. Görünüm olarak kişinin kendini kötü hissetmesine ya da özgüven kaybına yol açabilmektedir. Sosyal ve psikolojik sorunlarda da ortaya çıkarabilen vitiligo’nun ciltte etkilediği bölgelerde güneş yanıkları daha fazla olabilmektedir. Ayrıca, cilt kanseri gibi ciddi cilt sorunlarına da bir temel oluşturma ihtimali bulunmaktadır.
Beyaz Lekeler Nasıl Tedavi Edilir?
Yeni teknolojiler sayesinde vücutta beyaz lekelerin tedavisi mümkün kılınmaktadır. Cilt tedavisi prosedürleri sayesinde cilt yeniden doğal rengini kazanmaktadır. Vücutta meydana gelen renk değişimleri tedavileri cilt rengi kayıplarını tamamen engellemez. Ayrıca, vücutta beyaz leke oluşumu tamamen önlenememektedir.
Beyaz leke tedavisinde dermatit sorunların ortadan kaldırılması gibi prosedürler önceliklidir. Beyaz leke teşhisi, ultraviyole ışınlar yayan özel bir ışık ile konulmaktadır. Ancak periyodik bir tedavi prosedürü uygulanması ve kişinin bu prosedürlere harfiyen uyması önemlidir.
Vücutta beyaz lekeler tedavi süreci genel olarak kısaca şöyledir;
- Kişinin ailevi ve genetik hikayesinin değerlendirilmesi
- Ultraviyole ışın ile teşhis
- Deri beyaz leke olan bölgeden biyopsi için örnek alınması
- Otoimmün sebepler için kan örneği alınması
- Teşhis sonrası dermatit tedavi prosedürlerinin uygulanması
Yukarıdaki prosedürler, vücutta beyaz leke boyutuna ve bölgesine göre değişebilmektedir. Uzman doktor, kişinin hikayesi ve leke durumuna göre gerekli tedavi prosedürlerini uygulayacaktır!